Post Top Ad

pátek 22. září 2017

Co mít připraveno doma před porodem - NICE TO HAVE

Druhý (a taky poslední :D) díl ze seriálu Co mít připraveno doma před porodem je tu! Tentokrát servíruju seznam věcí, které nejsou úplně nezbytné, ale můžou vám ulehčit život nebo ušetřit nervy a čas. Opět vycházím ze svojí vlastní zkušenosti, jiná máma by určitě zas něco odebrala nebo přidala.

Pro mimino:

  • Dětské knížky - pár knížek do začátku se může hodit, třeba na uspávání. Kdo si má pořád ty pohádky vymejšlet, že jo :)
  • Monitor dechu - celkem kontroverzní položka. Spousta rodičů na mě koukala skrz prsty, když jsem prohlásila, že monitor dechu kupovat nebudu, že mi to přijde zbytečný. Statistika říká, že na syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS) zemře ročně cca 0,2 promile živě narozených dětí, tzn. cca 20 dětí ze 100 000 (zdroj: http://www.solen.cz/pdfs/ped/2006/02/10.pdf). Zároveň se tento syndrom vyskytuje ve zvýšené míře u předčasně narozených dětí, u dětí kuřaček a těch, které se pohybují v kuřáckém prostředí, v případech, kdy dítě spí na břiše nebo v přetopené místnosti. Většině těchto faktorů se dá dobře předcházet. Dle MUDr. Petra Tláskala, CSc., primáře dětské polikliniky Fakultní nemocnice Praha - Motol, není vzhledem k velmi ojedinělému výskytu SIDS plošně doporučováno a ani nijak zaváděno monitorování kojenců (zdroj: https://www.nutriklub.cz/clanek/syndrom-nahleho-umrti-kojence-sids). Nakonec i Papoušče má ale svoji "Nanynku" (monitor dechu Nanny od firmy Jablotron), protože mi ji zdarma zapůjčila spolu s ostatními věcmi na mimino jedna známá. A když už mám tuhle pomůcku doma, tak proč ji nevyužít. Nová by stála cca 2 500 Kč, ale na bazarech se monitory hojně prodávají.
  • Kolotoč nad postýlku - není nutné mít od prvního dne, protože dítě ho stejně nebude vnímat, ale ke konci prvního měsíce už se s touhle věcičkou dá i na chvilku zabavit, když je vzhůru, a vám takovej kolotoč na baterky umožní se třeba bez řevu oblíct, nalíčit, sbalit věci na ven, najíst se atd. Ten náš jsem koupila z druhé ruky, je od firmy Tiny Love a stál mě 850 Kč. Vkládají se do něj 3 baterky, točí se, hraje, svítí a je k němu i dálkovej ovladač (kterej vůbec nepoužíváme, protože kolotoč se stejně po cca 20 minutách vypne sám, aby nehrál dítěti nad hlavou celou noc). Nové kolotoče stojí kolem 1 500 Kč. Tady je názorná ukázka, jak taková předražená plastová kravina vypadá v akci:

  • Chrastítka - stejně jako kolotoč - ze začátku je fakt neupotřebíte, protože mimino je nevnímá, ale brzy začne a vy tak budete připraveni. Chrastítka jsou ideální položkou na seznam případných darů od návštěv, stejně tak jako pleny, jednorázové podložky nebo dudlíky. Jen mrkněte, aby ta chrastítka byly pro odpovídající věk mimina, tedy 0+ pro novorozeně.
  • Koš na látkové pleny - pokud hodláte dávat i látkové pleny, doporučuju pořídit ještě jeden, trochu větší a hlavně uzavíratelný koš na látkovky.
  • Papírové kapesníky v krabici- pokud čekáte kluka, připravte se na to, že bude čůrat všude okolo přebalovacího pultu. Takovej papírák v krabici vedle přebalovací podložky přijde vhod, když chcete rychle zasáhnout, aby vám klouček nepochcal třeba čerstvě vymalovanou zeď.
  • Hřebínek - vyloženě nice to have, dětské vlásky jsou tak jemné (pokud vůbec vaše dítě bude nějaké mít), že není třeba česat. Když už ale, tak tím dětským hřebínkem, protože dospěláckej by byl na dětskou hlavičku moc tvrdej.
  • Nůžtičky na nehty - ty dětské, s kulatou špičkou. Koupíte je, stejně tak jako hřebínek, normálně v drogerii, případně v nějakém dětském krámu.
  • Masti a pudry na opruzeniny a vyrážky - my jsme zatím nepoužili nic z toho, ale vám se třeba budou hodit častějc. V porodnici nám doporučili a dali mast Rybilka, kamarádi zas Sudocrem. Pudr jsem pořídila Leontýnu od Nobilisu.
  • Polštářek na prdíky - pokud vaše díte bude trpět na tzv. prdíky, funguje prej docela dobře nahřívací polštářek, obvykle s třešňovejma peckama nebo hroznovejma jádrama, kterej se přikládá na břicho. Maj ho třeba v DM a stojí do 100 Kč.
  • Přímotop - mimina maj rádi teplo. Hodně tepla. Takovej malej přímotop umístěnej k přebalovacímu pultu a třeba k vaničce dělá divy. Od té doby, co jsme tenhle přístroj za 400 Kč pořídili, je Papoušče při přebalování i při vyndavání z teplé vody úplně v klidu. Mluvím o takovým tom infra přímotopu, co mívali (nebo možná pořád maj) naši rodiče doma v koupelně. Jo, a koupili jsme ho na Alze (https://www.alza.cz/eliz-eqh-802-d4672842.htm).
  • Fusak do kočáru - v létě nepotřebujete, v zimě jednoznačně ano. My koupili nějakej supr čupr zateplenej z funkčního matroše Outlast v obchodě Little Angel a stál nás cca 3 000 Kč. Daj se samozřejmě sehnat levnější, ale i dražší (nabízeli nám třeba ten, co ve tmě svítí - když jdete s kočárem po silnici a je tma). Ten náš je i rostoucí a vypadá nějak takhle:
  • Kulíky na kočár - v létě, když svítí do kočáru slunce, budete potřebovat něčím uchytit antisluneční plenu (pokud nemáte ke kočáru i slunečník). Na některý kočáry vyzrajete s klasickejma kulíkama na prádlo, který máte nejspíš doma (Gesslein ok), na jiný kočáry budete muset pořídit speciální nářadí.
  • Nosítko - po pár dnech, kdy Papoušče potřebovalo cítit lidské teplo a já tak strávila třeba 4 hodiny denně pouhým sezením na gauči před televizí, jsem se rozhodla pořídit ergonomické nosítko, díky kterému bych snad mohla zabít dvě mouchy jednou ranou - Papouščeti dopřát kontakt s matčiným tělem a sobě trochu té akčnosti. Informace o nosítkách najdete třeba na webu Nosítko.cz. My nakonec vybrali to od firmy Tula. Zatím jsem ho zkusila jen 2x doma, takže poreferuju v nějakém dalším příspěvku. Pro cenné informace, možnost vyzkoušet si a nakonec i koupi jsem zašla do obchůdku Bosorka v Plzni na Borech.
  • Košíček - nejspíš se vám stane, že budete chtít dítě položit někam jinam než do postýlky. V tom okamžiku přijde na řadu buď kojící polštář nebo košíček, většinou pojízdný, do kterého dáte dítě spát nebo si hrát někde poblíž vás.

  • Žínka - nemusíte mít, dítě se dá v pohodě umejt jen tak rukou, mně ale přijde, že žínka pobere víc tý špíny (no fakt jsou děti špinavý, třeba v záhybu pod krkem nebo v podpaží!).



Pro vás:

  • Postel v dětském pokojíku - pokud má dítě svůj vlastní pokojík a spí v něm (tedy nespí s vámi v ložnici), možná se bude hodit postel, na které budete moct spát u dítěte, když to bude z jakéhokoli důvodu třeba (partner, který nosí domů peníze, se potřebuje vyspat, miminko blinká a vy nechcete nic ponechat náhodě, nebaví vás v noci chodit po bytě/domě kvůli kojení atd.). Úžasný dětský postele z masivu má firma Domestav. My pořídili dětskou rostoucí postel, která je tak variabilní, že ji teď můžu používat já jako dospěláckou a až bude Papoušče větší, předěláme ji na jeho pevnost. Koupili jsme, stejně tak jako většinu ostatního dětského nábytku, přes Ottointerier.

  • Kojící polštář - původně jsem ho chtěla dát dokonce do MUST HAVE položek, ale nakonec zvítězil minimalismus, takže je tady. Kojící polštář vám STRAŠNĚ ulehčí kojení. Obzvlášť ze začátku, kdy hodně mamin bojuje s přisátím a správnou polohou dítěte, je to pomůcka k nezaplacení. Jen si dejte pozor, abyste se naučila kojit i bez něj, protože jinak nebudete moct ani na návštěvu ke kamarádce, která ho doma nemá :) Já šla opět cestou již použitého zboží a koupila ho za 400 Kč od známé. Je od firmy Anita a nový vychází na cca 1 500 Kč. Dají se ale sehnat i levnější nové, třeba za 600 Kč. Hodně mamin ho má připravený doma už v průběhu těhotenství a nemůžou si ho vynachválit na spaní, kdy jej používají jako opěrný bod pro pupendo. Já nepoužívala. Třetím využitím tohoto zázraku je spaní miminka - když polštář složíte do podkovy (nebo takové pičky :D), můžete do něj umístit dítě, které v takovém hnízdečku často spokojeně spí.
  • Polštářky - všude možně po bytě se vám budou hodit nějaký to polštářky, které využijete jako opěrku pro různé části těla buď při kojení (třeba za záda) nebo při chování (třeba pod loket).
  • Mini plastový dózy - třeba na mlíko, který si zmrazíte na horší časy, nebo na dudlíky. Já koupila 150mililitrový krabičky v Tescu, balení 4 ks stojí 20 Kč.
  • Stahovací kalhotky nebo pás - na doporučení jedný zasloužilý maminy s krásně plochým břichem jsem hned po porodu nasadila stahovací kalhotky, abych se co nejdřív zbavila toho visícího faldu pod pupíkem. A ono to fungovalo! Jedny jsem koupila v drogerii od firmy Belinda, ty ale podle mě moc dobře nefungovaly (možná jsem si koupila špatnou velikost). Pokud nerady ležíte na břiše, pomůžou vám tyhlety stahovačky k zavinování dělohy bez nutnosti bořit nos do polštáře.
  • Baby friendly drogerie - a teď mluvím zejména o pracím prášku, případně aviváži, pokud používáte, dále pak o mýdlu na ruce a nějakých těch čistících prostředcích. Všechno ideálně eko, dneska se dá tahle eko drogerie pořídit úplně jednoduše v DM nebo samozřejmě eko obchodech.
  • Žlučové mýdlo - pokud látkujete, tak je tohle mejdlo fajn věc, protože vyčistí každou skvrnu. I později se asi bude hodit :)
  • Sušička - mohlo by se zdát, že ty mini oblečky se budou žehlit samy. Opak je pravdou. Samej záhyb, samej patent, na žehlení nic moc. A to nemluvím o látkových plínách, které já osobně třeba taky žehlím, protože jsou pak pěkně měkký. Dá se samozřejmě existovat i bez sušičky (já ji třeba doteď nemám), ale rozhodně vám ušetří čas a námahu.
  • Auto s velkým kufrem - vyloženě nice to have položka. Pokud jste ale ve fázi, kdy řešíte auto (a hodně párů ho v tuhle dobu řeší!), pak doporučuju to s co největším kufrem :D Já musím do našeho sedanu rozložit kočár na 3 kusy a metodou LIFO s těmahle 3 kusama neustále manipuluju, kdykoli chceme někam jet. A do kufru kromě kočáru už nedám ani dudlík. Vopruz.
V tuhle chvíli jsou tyhle položky asi tak všechno, co mě napadá a co jsem já sama buď měla připravené doma před porodem nebo sháněla v průběhu šestinedělí. Kdybych si na něco dalšího vzpomněla, hodím to do komentářů pod článek.

Tak pohodový nakupování přeju!




září 22, 2017 / by / 1 Comments

1 komentář:

  1. Update: Pokud jste akčňáci a chcete s dítětem občas i někam vyjet, pořídila bych cestovní postýlku. Složená je celkem skladná a ani nevyjde na moc peněz, nová cca kolem 1 500 Kč.

    OdpovědětVymazat