Post Top Ad

čtvrtek 18. ledna 2018

První otočka

Vypadalo to už jak čekání na Godota, nakonec jsme se ale přece jen dočkali - první papouščí otočky ze zad na břicho!

Tahle otočka je jedním ze zásadních milníků v psychomotorickém vývoji mimina. Všude na netu se píše, že k první otočce by mělo dojít někdy kolem 5. měsíce života dítěte, nejpozději v 6 měsících. Okolo sebe ale vidím děti, které se přetáčí již od 4. měsíce. U Papouščete to dlooouho nevypadalo, že by k nějaké otočce mělo dojít. Až cca od 4 a něco měsíců začalo koukat za sebe, nikoli však z boku, ale s propnutím těla do luku a vyvrácením hlavy. Snažili jsme se Papoušče motivovat k otočení tím, že jsme mu kolem boků kladli hračky, posouvali jsme je i za hlavu, skoro si dávali svoje nohy za hlavu ... Jen proto, aby už otočka přišla. A ono furt nic! Sama nevím, proč pro nás byla ta otočka tak důležitá, možná proto, že cvičíme Vojtovku, kde nám paní pořád klade na srdce, jak je malej špatnej a že by mohl mít taky dětskou mozkovou obrnu, a tak se tou otočkou chceme tak nějak ujišťovat, že je malej v pořádku ... Čert ví. 

Papouščeti tedy 16. 1. bylo 5 měsíců s tím, že kdyby se narodilo tak, jak mělo, tak by mu od 8. 1. byly teprv 4. A jakže došlo k té otočce? 10. 1. 2018 si tak jdeme ráno na kojenecké cvičení, které jsme navštěvovali hned po porodu, pak od října pauzírovali a teď v lednu jsme na to zas vlítli. Sešly se tam ty samé děti, které s námi chodily i předtím, bylo tedy krásně vidět, kdo jak přibral a vyrostl. Papoušče suverénně všechny přerostlo, a to tam je většina dětí (vlastně asi všechny) starší. Je to holt obr. Jak mírami ale všechny předčilo, tak psychomotoricky zas až tak ne. Byli jsme tam jedni asi ze dvou, kdo se ještě nepřetáčí. Ostatní mimina už tam házela otočky o sto šest. A zřejmě to vedlo k tomu, že jen co jsme přišli domů ze cvičení a já dala Papoušče na pěnové hrací puzzle, bez plíny samozřejmě, najednou šup! A už tam bylo! Páni, to byla krása! Budu teď znít hrozně pateticky a vykojeně, ale fakt jsem měla slzy ve vočích, když jsem to viděla. A jsem strašně ráda, že jsem to viděla a nebyla zrovna někde mimo, třeba luxovat nebo utírat prach. Díky bohu za dnešní rozmlsanou dobu, která umožňuje matkám na mateřskej mít paní na uklízení a věnovat svůj čas dítěti. Ale o tom zas v jiném článku :)

Jinak pár dní po první otočce si to Papoušče potřebovalo zkoušet pořád dokola, takže na zádech absolutně nevydrželo. Po několika dnech zas otočky vypustilo a začlo se točit jen na bok. A to i ve spánku. Zřejmě si to zkusilo, zjistilo, že není úplnej levoň a usoudilo, že bok pro tuhle chvíli bohatě stačí :D

Fakta o otočkách:
  • Podle tabulky ve zdravotním průkazu by se mělo dítě začít ve 4. měsíci otáčet na bok, v 5. pak na bok až na bříško, v 6. by mělo zvládat suverénní otočky na obě strany.



  • Podle tabulky, kterou jsem dostala k dispozici na kojeneckém cvičení, by se mělo mimino začít obracet na bok až na bříško v 5. měsíci, v 6. pak už i opačně, tedy ze zad na břicho.



  • Podle příručky Happy Baby, kterou jsem dostala na gynekologii, by se mělo dítě odhodlat k první otočce mezi 6. až 9. měsícem života, nejčastěji však kolem 7. měsíce.
  • Je normální, že se dítě začne přetáčet pouze jedním směrem a až později se to naučí i na druhou stranu (zdroj např.: http://www.psychomotoricka-poradna.cz/psychomotoricky-vyvoj-ditete.php).
  • Dítě můžete k otáčení stimulovat tak, že mu pomůžete ukázat směr otočky - chytnete ho za nohu, která má jít přes druhou směrem, kterým se dítě otáčí, přidržíte ji a necháte dítě "pracovat" tak, aby se dotočilo samo.
  • Dejte mláděti důvod, proč se otočit - použijte jeho oblíbenou hračku, hýbejte s ní ze strany ve vzdálenosti, na kterou nedosáhne, aby ho to motivovalo k pohybu.


Kdy se začlo dítě otáčet vám? A taky jste z toho měli radost?
ledna 18, 2018 / by / 0 Comments

Žádné komentáře:

Okomentovat