Post Top Ad

pátek 9. února 2018

Mateřská a rodičák

Dítě něco stojí, to ví každej. I když za mě musím říct, že to s tím utrácením za mimino není ještě nijak hrozný, skoro bych řekla, že dokonce šetřím! Vzhledem k tomu, že kojim a nekupuju Papouščeti značkový hadry každej tejden, navíc používám ty látkovky, tak jsou výdaje na něj docela nízký. I tak se ale jakýkoli peníze hodí, obzvlášť ty, co dostanete bez práce od státu, že jo :) Níže najdete ty úplně základní informace o mateřské a rodičovské plus návod, jak na to.

Mateřská
Pokud ženská před nástupem na mateřskou dovolenou odváděla nemocenské pojištění alespoň 270 kalendářních dnů (cca 1 rok), ať už jako zaměstnankyně nebo OSVČ, má nárok na tzv. peněžitou pomoc v mateřství, lidově nazývanou jako mateřská.

Velmi zjednodušeně se jedná o cca 70% průměrné mzdy za posledních 12 měsíců. Když chcete vědět, kolik přibližně dostanete, prostě sečtěte vaši mzdu za každých předchozích 12 měsíců, tohle číslo vydělte 12 a pak vynásobte 0,7 (70%). Maximální výše mateřské pro rok 2018 je stanovena na 34 470 Kč. Víc vám prostě nikdo nedá, i kdybyste byla ředitelka ČEZu.

Mateřskou budete dostávat po dobu 28 týdnů, tj. cca půl roku, pokud byste porodila víc dětí najednou (dvojčata, trojčata atd.), tak ji dostáváte 37 týdnů.

Formulář k vyplnění žádosti o mateřskou byste měla dostat u svého gynekologa někdy ve 3. trimestru. Napíšete si, kdy chcete na mateřskou nastoupit, gynekolog vám to potvrdí a pak papír odevzdáte v práci příslušné osobě/oddělení (nejspíš HR/oddělení lidských zdrojů). O nic dalšího už byste se pak neměla starat, z práce vám žádost podají na příslušný státní orgán, který vám následující měsíc začne posílat peníze (když máte např. nástup na mateřskou v půlce července, první peníze vám přijdou v srpnu, a to jen část měsíce, kdy jste byla už doma). Jak je to v případě OSVČ nevím, tipla bych, že si tu samou žádost musíte jít podat sama na sociálku společně s nějakým potvrzením o tom, že jste se účastnila nemocenského pojištění.

Rodičák
Po mateřské může (a s největší pravděpodobností i bude) následovat rodičovský příspěvek, tzv. rodičák nebo rodičovská. Slyšíte ten rozdíl - MATEŘská vs. RODIČovská? Mateřskou může pobírat jen MATKA, rodičovskou jakýkoli RODIČ, tedy i otec, pokud by se tak s matkou domluvili.

Rodičák se začne vyplácet buď po skončení mateřské nebo po narození dítěte (pokud matka neměla nárok na mateřskou). O rodičák si musí rodič zažádat, samozřejmě, a to ideálně ještě před skončením mateřské, případně ihned po porodu, pokud matka nemá nárok na mateřskou.

Celková výše rodičáku není nijak závislá na vašem platu, jedná se o fixní částku 220 000 Kč (příp. 330 000 Kč, když rodíte víc dětí najednou), kterou si necháte vyplácet měsíčně. Výše měsíčního příspěvku tedy bude záviset na tom, jak dlouho chcete být doma. Když chcete být např. doma 2 roky, bude vám stát měsíčně posílat 9 167 Kč (220 000 Kč vydělíte 24 = počet měsíců, kdy budete doma). Při posuzování žádosti se bere v potaz mzda rodiče, který ji měl vyšší a který se účastnil nemocenského pojištění. Maximálně vám za měsíc daj výši vaší měsíční mateřské, která je letos (2018) ohraničena částkou 34 470 Kč, což odpovídá délce rodičovské cca půl roku, minimální měsíční výše je stanovena na 50 Kč. Rodiče s nízkými příjmy nebo ti, kteří nepobírali mateřskou, pobírají dávku ve výši 7 600 Kč, a to i přesto, že by na ni svou mzdou nedosáhli.

Dobrá zpráva je, že měsíční výši, tedy délku rodičáku, si můžete jednou za 3 měsíce změnit, pokud jste se tedy účastnili nemocenského pojištění. To je super ve chvíli, kdy třeba znovu otěhotníte. Pokud jste se nemocenského pojištění neúčastnili (ani jeden z rodičů), maximálně můžete měsíčně vybírat 7 600 Kč, na rodičovskej tedy budete minimálně cca 2,5 roku (abyste všechno vybrali). Samozřejmě můžete zvolit delší rodičovskou a z toho vyplývající nižší měsíční dávku.

Maximální délka rodičáku je do 4 let věku dítěte, minimální těch cca 6 měsíců.

Pro úspěšné zažádání o rodičák toho budete muset oběhnout a vyplnit trochu víc než v případě mateřský, což je k zbláznění i vzhledem k tomu, že už máte doma dítě a musíte tedy na úřady buď s ním nebo sehnat hlídání.
Postup žádosti o rodičák (v případě, že jste pobírala mateřskou a pro účely rodičáku nebudete pod dolní hranicí):

  1. Pěkně doma v klídku si pro sebe vyplníte potvrzení o výši přiznané mateřské,
  2. pro otce, který nepobíral mateřskou, potřebujete vyplnit Potvrzení o denním vyměřovacím základu (alespoň v Plzni na úřadě to chtěli),
  3. tátovi ještě řekněte, ať v práci získá potvrzení o příjmech za poslední rok, podle kterého bude sociálka vyplňovat předchozí formulář (vyplní mu to na HR/lidských zdrojích/v účtárně),
  4. dojděte na sociálku s všemi 3 předchozími papíry a nechte si je potvrdit,
  5. pro Úřad práce potřebujete vyplnit formulář Žádost o rodičovský příspěvek, hezky si ho můžete zas připravit doma,
  6. na Úřad práce se vydejte se všemi předchozími dokumenty + vemte s sebou: svojí občanku, rodný list dítěte a občanku otce (nutné pro potvrzení adresy trvalého bydliště otce),
  7. domů vám pak přijde poštou rozhodnutí o přiznané dávce.


Hotovka :) Kam jít se podívejte na web příslušného orgánu, odkaz najdete níže ve zdrojích.

Tip I: Mrkněte, jestli se u vás na úřadě nedá objednat online, že byste tam nemuseli dlouho čekat. To se hodí, když máte s sebou dítě :)
Tip II: Pokud máte zřízený elektronický podpis, dá se žádost podat elektronicky bez nutnosti fyzicky dojít na úřad!
Tip III: Pokud jdete žádat s miminem, doporučuju nosítko místo kočáru. Je to o hodně pohodlnější a nemusíte řešit bezbariérovost místa.

Tak šťastné a hlavně rychlé úřadování!

Zdroje:


února 09, 2018 / by / 0 Comments

Žádné komentáře:

Okomentovat