Post Top Ad

úterý 24. října 2017

Věda zvaná látkovky


Věděli jste, že jedno dítě, na které jsou používány jednorázové plíny (dále jen pemprsky jako obecné označení pro všechny typy jednorázových plen) vyprodukuje za svoje plenkové období (cca 2 roky) až 1 tunu odpadu, který se navíc rozkládá stovky let? A to nemluvím o spotřebě vody, energie a dalších surovin pro jejich výrobu! Nepříznivý dopad na naši planetu byl jen jedním z mnoha důvodů, proč jsem se rozhodla tzv. látkovat, tedy místo pemprsek dávat zadek svého dítěte do látkových plen.

Proč byste tedy měli o látkovkách přemýšlet i vy?

Ekologie - jak už bylo napsáno v úvodu, látkovky jsou mnohem šetrnější k našemu životnímu prostředí (myslete na budoucnost svého dítěte!), protože v porovnání s pemprskami vytváří mnohem méně odpadu (prakticky jen při výrobě). Někdo může namítnout, že se látkovky přece musí prát, žehlit, a že to všechno spotřebovává spoustu energie. Ano, to je pravda, látkovky se prát musí. Stačí ale na 60 stupňů a žehlit se dnešní moderní látkovky už ani nesmí. Pro mimino navíc beztak používáte nějaký ten eko prací prášek a aviváž se nedává, protože prý snižuje savost plen.

Zdraví dítěte - říká se, že díky prodyšnosti nejsou děti nosící látkovky tak opruzené jako ty, které vyrůstají na pemprskách. Velmi diskutovaným tématem je dnes také to, že v pemprskách se zahřívají pohlavní orgány (páč nevětraj), což může způsobit pozdější potíže zejména klukům (bavíme se tady o přehřívání varlat a s tím spojenou pozdější neplodností, resp. zhoršenou kvalitou spermií). Moje osobní zkušenost, co se opruzenin týče? V porodnici dávali malýmu pemprsky (opravdu značky Pampers) a měl vyrážku v dolní polovině břicha, přesně k lemu plenky. Ihned poté, co jsem mu začla dávat alternativu - ekoplenky Naty, se vyrážka začla zlepšovat. Doma jsme pak už dávali jen ekoplenky a postupně je víc a víc střídali s látkovkami. Výsledek? Papouščeti jsou 2 měsíce a zatím jsme ani jednou nepotřebovali krém na opruzeniny ani jiné kožní neduhy, vyrážka zmizla a od té doby se žádné jiné pupínky neobjevily :) Navíc látkovky napomáhají správnému postavení dětských kyčlí - díky tomu, jak jsou objemné, nutí mimino držet nohy široko (říkám tomu na žabičku), a tím se jim správně vyvíjí dolní končetiny. Pokud by vám ortoped zjistil nějaký problém, stejnak vám látkovky doporučí. Něco o ekologii a zdraví si můžete přečíst zde (i s odkazem na různé studie) a taky tady.

Ekonomické důvody - látkovky jsou levnější, i když to tak ze začátku možná nevypadá, protože je třeba vyšší počáteční investice. Ta se ale časem hned několikrát vrátí a pokud látkovou výbavu použijete i na další svoje děti, pak už opravdu není co řešit. Navíc se dá všechno pořídit i po bazarech (a taky to tam pak prodat!) A na kolik tedy látkování vyjde v porovnání s pemprskama? Počítejte se mnou:

Jednorázové pleny:
1 ks pemprska = cca 5 Kč
1 den ... 6 ks plen ... 6*5 = 30 Kč
Celkem za 2 roky "plenkového" období ... 365*2*30 = 21 900 Kč

Látkové pleny:
klasické čtverce ... 20 ks = cca 900 Kč
tvarované vkládačky ... 10 ks = 1 000 Kč
separační plenky fleece ... 10 ks = 200 Kč
svrchní kalhotky PUL ... 3 ks = 900 Kč
vlňáčky ... 1 ks = 500 Kč
plena AIO ... 5 ks = 2 000 Kč
koš na pleny ... 1 ks = 200 Kč
náklady na praní a žehlení za 2 roky ... cca 2 500 Kč
Celkem ... 8 200 Kč (pozn.: vaše látkovací výbava se může trochu lišit, takže náklady pak také budou trochu jiné)

Rozdíl ... 13 700 Kč

To bychom tedy měli výčet důvodů, proč látkování alespoň zkusit. Teď je na čase vám trochu ulehčit začátek, kdy nejspíš dost tápete, protože nikde není moc dobře vysvětleno, co vlastně k látkování potřebujete a co se kam a jak dává :) Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo látkuje déle než já (tzn. déle než cca 1,5 měsíce), doporučuju se téhle osoby zeptat, protože cítím, že mám pořád ještě znalostní a zkušenostní mezery. Jestli ale nikoho nemáte, pak vám snad následující řádky přijdou vhod.

Co tedy budete pro začátek potřebovat, jak to vypadá a co s tím?

Vkládací pleny

Co je to? V podstatě jakýkoli kus látky, který vložíte dítěti mezi nohy tak, aby nasákl tekutiny z mimina vycházející. Nejčastěji se ale mluví o klasických čtvercových bavlněných plínách nebo vkládacích plenách z nejrůznějších "pokrokových" materiálů.

Druhy

  1. Klasické "čtverce" - to je ta klasická bavlněná plína, kterou znáte od svých babiček nebo maminek. Možná je mají dokonce ještě doma! Vyrábějí se ze 100% bavlny nebo bambusu a jedná se o nejlevnější variantu vkládacích plen. Nevýhodou je, že se musí skládat (protože přece dítěti ten velkej čtverec jen tak nezmuchláte mezi nohy) a že oproti vytuněným vkládačkám méně sajou, což způsobuje to, že dítě v plíně nemusí dlouho vydržet, případně plína proteče. Výhodou je nesporně jejich celkem nízká pořizovací cena (fakt je nemá doma vaše máma nebo babi? 😏), multifunkční využití (ne jen jako plína mezi nohy, ale také např. jako sluneční clona na kočár, na utírání blitků, pod dítě na přebalovací pult nebo k doktorce na váhu, později třeba i jako velkej kapesník při faaaakt výživný rýmě). Navíc to, že tyhle plíny tak moc nesajou, může u vašeho mimina způsobit, že bude hlásit potřebu čůrání/kakání ještě předtím, než dojde k akci, a tím ušetříte ještě víc, protože buď můžete zkusit být úplně bez plen nebo pojedete s jednou plenou třeba celej den 😊. Tyhlety pleny koupíte v každém krámu s dětskými věcmi, mají je taky v drogeriích (viděla jsem je v DMku), ve specializovaných krámech s látkovejma plínama nebo samozřejmě na netu. Tip ode mě - jestli budete pořizovat bavlněné, zkuste ty hnědé, nebělené chlorem 😉. Nejklasičtější rozměr je 70x70 cm a krabice těch obyč, kde je většinou 5 - 10 plín, stojí kolem 300 Kč. Doporučuju říct si o ně příbuzným místo nošení dalších hraček či oblečků.

    Čtvercové pleny, hořejší klasická bílá, pod ní nebělená

    70x70 je klasický rozměr "čtverců"


  2. "Novodobé" vkládačky - většinou jsou vyrobeny z více savých materiálů typu froté, bambus, fleece atd. a jsou tvarované tak, že už je nemusíte nijak skládat. Dělá se samozřejmě několik tvarů a délek, v tom vám zatím nijak neporadím, protože zatím sama tápu a zkouším. Jejich obrovskou výhodou je jednoduchá manipulace a vyšší savost než u klasických čtverců, můžete je tedy použít třeba i na ven nebo na noc. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena než u čtverců a také fakt, že mnohem déle schnou (některé i déle než 24 hodin uvnitř!). Dají se pořídit ve specializovaných krámech s látkovkami nebo na internetu a 1 ks stojí cca 100 Kč. Já zatím nejradši používám ty ve tvaru širšího obdélníku.

    Vkládačky, nahoře dlouhé, dole kratší obdélníkové a jedna malá

Separační pleny

Co je to? Tenká plína, kterou dáte ještě na vkládací (= savou) plenku, a to proto, aby za prvé pomohla udržet zadek mimina víc v suchu a komfortu (hodí se při používání čtverců) a za druhé oddělila hovna od savých plen, který jsou mnohem dražší a jejich opakované čištění od stolice je samozřejmě poškozuje. 

Druhy:

  1. "Papírové" - ty jednoduše vyhodíte po použití do koše, což je jejich nespornou výhodou, ovšem co se zvýšení komfortu mimina týče, tam to není vůbec slavné.

    "Papírové" separačky


  2. Látkové - perete a používáte pořád dokola, většinou jsou vyrobeny z fleecu. Látkové separačky opravdu fungují, mimčo díky nim vydrží v látkovce mnohem déle, navíc je jejich ekologická stopa mnohem menší než u těch jednorázových 😉.

    Látkové separačky
Obojí se dá pořídit ve specializovaných obchodech a na netu. Role papírových stojí kolem 150 Kč, 1 ks látkové separačky stojí cca 20 Kč. 

Svrchní kalhotky

Co je to? Svrchní vrstva, tj. to, co je na první pohled vidět, když dítě svlečete :) Svrchní kalhotky, neboli svrchňáky, se dělají z různých materiálů a jejich úkolem je udržet všechno to mokro a humus uvnitř nich, tedy na zadku mimina. Jsou krásně barevné, můžou se zapínat jak na suchý zip (nejpodobnější pemprskám), tak i na patentky nebo na sponku.

Druhy:
  1. PUL - nepromokavé, "umělohmotné". Výhodou je naprostá bezúdržbovost, nevýhodou to, že jsou ze všech druhů svrchňáků nejméně prodyšné. Stojí cca 300 - 400 Kč/ks.

    Svrchňáky PUL, vlevo od Anavy, vpravo od Gaga`s, oboje jednovelikostní na suchý zip

    Svrchňáky PUL z vnitřní strany, oboje s kapsami pro jednodušší uchycení vkládaček, vpravo s dvojitou gumou kolem nohou proti protečení


  2. Vlněné - tzv. vlňáčky, které můžou vypadat buď jako klasické kalhotky nebo jako takové nasazovací kalhotky s nohavičkama. Jsou vyrobeny z merino vlny, která má tu vlastnost, že díky obsaženému lanolinu nepropouští a navíc má prý samočistící schopnost (tedy ne že by se nemusely prát, ale pokud jsou jen počůrané, stačí je vyvěsit a ony ztratí ten močový smrad). Výhodou oproti PUL kalhotkám je to, že jsou super prodyšné, nevýhodou je vyšší pořizovací cena a také složitější údržba - musíte na nich totiž čas od času obnovit lanolinovou vrstvu a nedají se jen tak vyprat v pračce na 60. Stojí cca 400 - 500 Kč/ks.
    Vlňáčky z vnitřní strany
    Vlňáčky jednovelikostní na suchý zip od Katyv Baby







    Vlňáčky nasazovací
  3. Fleecové - tohle je takový kompromis mezi PUL a vlňáčkama, protože jsou prodyšné, ale nevyžadují žádné zvláštní zacházení. Nevýhodou je to, že nejsou tak nepropustné jako PUL nebo vlňáčky, takže bacha! Stojí 300 - 400 Kč/ks.
    Fleecové svrchňáky


Pokud pořídíte výbavu uvedenou v předchozích odstavcích, tedy nějaké ty vkládačky, separačky a svrchňáky, pak už můžete bez obav začít látkovat, protože podle mé dosavadní zkušenosti jsou všechny další vymoženosti jen rozšířením tohoto základu (i když supr užitečným!).

S čím dalším se tedy ještě můžete setkat?

AIO pleny

Co je to? Kombinace svrchních kalhotek a vkládačky. Představte si to jako svrchní kalhotky, které mají kapsu, do které vložíte vkládací plenku, která do nich přesně padne. A když to takhle dopředu připravíte, máte látkovku, která vypadá jako pemprska, takže ji můžete vzít klidě i s sebou na cesty nebo dát do ruky někomu, kdo to s látkovkama neumí, protože manipulace s touhle plenkou je fakt straaaašně jednoduchá, což je její největší výhodou. Nevýhodou je o trošku vyšší pořizovací cena (cca 350 - 500 Kč/ks) a nutnost prát celý komplet ve chvíli, kdy plínu dítě použije.

AIO plena od Gaga`s

AIO plena Gaga`s a kapsa na vkládačku

SIO pleny

Co je to? Jedná se skoro o AIO plenu s tím rozdílem, že SIO plenka nemá kapsu, nýbrž patenty, kterými připevníte vkládačku (také s patentem). Tím získáte plenu jednoduchou pro manipulaci, ale variabilní v tom smyslu, že když chcete, můžete ji použít jako klasické svrchňáky a jednoduše do nich dát jakoukoli látkovku bez patentů. Stojí cca 500 - 600 Kč/ks s tím, že součástí ceny bývá většinou i plenka s patenty, která do nich padne.

SIO plena od Petit Lulu zpředu
SIO plena zevnitř s patenty na uchycení vkládačky



Kalhotkové pleny

Co je to? Jednoduše řečeno je to vkládačka, která má tvar kalhotek, takže ji nemusíte skládat. Kalhotkovou plenu na dítě oblečete jako klasickou plenku (buď na sucháč nebo na patenty), ale protože je propustná, musíte přes ni dát ještě nějaké ty svrchňáky. Výhodou je snadná manipulace, tedy to, že nemusíte nic skládat a složitě vkládat do kalhotek. Nevýhodou je velký zadek dítěte, což je ale pouze estetický problém (ok, možná i problém s oblečením, když na dítě velikosti 56 musíte díky pleně dát oblečení velikosti 62) a vyšší pořizovací cena oproti vkládačkám. Dáte za ně cca 300 - 400 Kč/ks.

Kalhotková plena fleece od Anavy
Kalhotková plena fleece od Anavy zevnitř



Vícevrstvé vkládačky

Co je to? Opět ulehčení - jedná se o vkládačku, která má už hotový tvar připravený jen vložit do kalhotek, ale na rozdíl od "novodobých" vkládaček popsaných výše je ušitá z více vrstev plen. Připravte si cca 150 - 200 Kč/ks.

Noční plenky

Co je to? Kalhotkové plenky, které jsou více savé, aby tak pohlitly všechno, co dítě během té dlouhé noční doby vypudí ven. Zatím nemám zkušenost, protože můj novorozenec stejně v noci dýl jak 3 hodiny v kuse spát nevydrží 😀. Stojí cca 400 - 500 Kč/ks.

Novorozenecké pleny

Co je to? Nic jiného než látkovka (svrchňáky/AIO plena/kalhotková plena), která je prostě a jednoduše menší, aby tomu malému tvorečkovi dobře seděla. Tohle řešíte v případě, že nekupujete jednovelikostní plenu (to je ta, jejíž velikost se dá upravovat patentama), i když taky záleží na výrobci. Na malinký miminko každopádně kupte to nejmenší, co výrobce nabízí ;)


Návod, jak na to, jsem vám chtěla natočit na video, nicméně zatím nemám doma vhodné nářadí, takže alespoň pomocí fotek:

Svrchňáky + vkládací plena + separačka

  1. Připravte svrchňáky, pokud jsou jednovelikostní, tak nastavte na optimální velikost pomocí patentů

  2. Do svrchňáků dejte vkládačku, pokud je větší, ohněte ji




  3. Na vkládačku vložte ještě separačku



Svrchňáky + čtvercová vkládací plena + separačka

  1. Složte čtvercovou plenu





  2. Vložte do svrchňáků stejným způsobem, jako v předchozím případě


  3. Na čtvercovou plenu vložte separačku




Svrchňáky bez kapes - prostě tam vše jen položíte :)




AIO plena

  1. Do kapsy na vkládačku vložte vkládačku




  2. Na AIO plenu můžete dát ještě separačku, aby se hned nezaprasila, ale není nutností, AIO pleny mají většinou vnitřek opatřený materiálem, který by měl držet dítě v suchu

    AIO plena s "papírovou" separačkou



Tak a je to! Ani to nebolelo, co? Teď už asi jen dumáte nad tím, kolik toho pořídit ... Řeknu vám, co mám já, a jak moc to využívám:
  • čtvercové pleny ... cca 30 ks ... používám je jak do plenek, tak i jako clonu na kočár, přebalovací podložku a brynďák při kojení a těch 30 ks je fakt dostačujících, vlastně bych jich mohla mít i míň, třeba 20. Tyhle plenky se neztratí, takže těch 20 ks klidně kupte i do začátku. Já mám většinu nebělených hnědých a nechala jsem si je koupit od příbuzných místo oblečků, kterých jsem už měla dostatek.
  • vkládačky ... 7 ks ... určitě budu dokupovat, protože jakmile malej počůrá čtvercovku, je mu to nepříjemný, vzbudí se a brečí. Počítejte s 1 ks vkádačky na 1 ks počůraný plíny. Záleží pak na vás, jak moc chcete látkovky hned od začátku používat. Já je střídám s pemprskama s tím, že v začátcích jsem využívala víc ty pemprsky a postupně zvyšuju počet látkovek denně. Osobně bych do začátku měla připraveno tak 5 - 10 savejch vkládaček s tím, že pak dokoupíte podle toho, co vám bude vyhovovat (mně třeba nepřirostla k srdci dlouhá vkládačka, mám radši širší obdélníky). Všechny jsem koupila v Plzni v Bosorce, další chci pořídit na bazaru.
  • separačky ... mám roli papírových, které už ale nepoužívám, protože jsem objevila kouzlo látkových, kterých jsem měla 3 ks, to bylo opravdu málo. Teď mám 9 ks, je to mnohem lepší, předpokládám ale, že budu časem ještě dokupovat. Do začátku bych těch 9 ks látkových vzala, drahý nejsou. Já je mám opět z Bosorky (tímto mockrát děkuju paní prodavačce, že mě na ně navedla a posunula tak moje látkování na další level!).
  • svrchňáky PUL ... 3 ks ... mám je od různých značek v různém provedení a teď můžu říct, že mám raději ty na suchý zip než na patenty (manipulace s patenty je složitejší, alespoň pro mě jako pro látkovací začátečnici), vyhovují my ty, které mají kapsičky na uložení plenky, pro novorozence jsou super svrchňáky, které mají dvojitou gumu kolem nožiček (menší šance protečení). V tuto chvíli vím, že by mi stačily i jen 2 ks. Dvoje mám z Bosorky od značky Anavy a Majab, jedny jsem objednala z Gaga's pleny
  • svrchňáky vlňáčky ... 1 ks ... zatím moc nepoužívám, protože jsou Papouščeti ještě velké. Prodávají se i pro malá miminka, nicméně s investicí do vlňáčků bych být vámi počkala až do chvíle, kdy si budete s látkováním 100% jistí. Přece jen vám to nemusí nakonec vyhovovat a pak byste zbytečně investovali do něčeho, co je spíš luxus navíc než nutnost do začátku. Koupila jsem v Bosorce jedny na sucháč od Katyv Baby.
  • AIO plenka ... 1 ks ... jsem z ní nadšená a můj přítel taky, protože manipulace s ní je jak s pemprskou a dá se krásně vzít i do tašky s sebou, takže budu rozhodně dokupovat. Ta, co mám, je od Gaga's.
  • SIO plenka ... 1 ks ... bohužel nemám kompletní SIO plenu, ale jen ty patentový svrchňáky, takže nedokážu říct, jak moc pohodlné to je. Ta moje (nekompletní) je od Petit Lulu.
  • Kalhotková plena ... 1 ks ... určitě budu dokupovat, ačkoli na chuť jsem jí přišla až nedávno, protože předtím mi v ní zadek mimina přišel už opravdu monstrózní. Pokud vám nevadí větší investice, řekla bych, že tahleta plena v kombinaci se svrchňákama je vhodná pro toho, kdo není příliš zručný nebo se mu nechce skládat plíny :) Moje s tučňákama je opět od Anavy.


Kromě plín se ještě bude hodit:
  • Koš na skladování pokaděnejch a počůranejch látkovek. Já mám obyč Filur z IKEA s víkem za 99 Kč a jsem spokojená, je akorát tak velkej, aby mě to donutilo jednou za 2 - 3 dny vyprat, což se musí, protože jinak by vám ty podělaný plenky zplesnivěly.

    Koš na pleny IKEA Filur

  • Olej do koše - někdo dává do koše s pokaděnejma látkovkama pár kapek esenciálního oleje, většinou tea tree. Já nic takovýho nedávám, přes víko to nesmrdí a po vyprázdnění koš vždycky rychle vymeju mejdlem na ruce s vodou a je klid. Jinak jsem koukala, že se takovej olej dá sehnat do 100 Kč.
  • Vak na špinavé plíny - ne jen na látkovky, ale i na pemprsky se vám bude hodit nepromokavý vak na použité pleny, který vezmete kamkoliv s sebou a nemusíte pak řešit, kde je nejbližší odpadkový koš. Použitou plenu prostě strčíte do pytle a vyhodíte/vyperete doma. Já ten svůj podědila (díky, sestřenko!), nabízejí ho ale snad všechny obchody s látkovkama.

    Vak/pytel na pleny

  • Lanolin - pouze v případě, že pořídíte i vlňáčky. Já ho zakoupila za 110 Kč v Bosorce, maj ho shopy, které prodávají vlňáčky, dokonce už existuje i připravená emulze (ta je dražší než samotný lanolin). 

    Lanolin na regeneraci vlňáčků


Spoustu informací o látkovkách najdete na následujících stránkách:

http://www.latkovky.info
a na stránkách jednotlivých výrobců (odkazy v textu)


Zcela otevřeně doufám, že jsem vás přesvědčila látkování alespoň zkusit. Protože čím míň pemprsek, tím spokojenější planeta a miminko 😊 (nemám už moc vykojenej mozek??)




října 24, 2017 / by / 0 Comments

Žádné komentáře:

Okomentovat