Post Top Ad

neděle 12. listopadu 2017

Dítě v kýbli



Vaničku nebo kyblík? Otázka do pranice. Nejedna nastávající matka o koupacím kyblíku ani neví, to je pak volba jednoduchá jak facka. Já to však řešila a nakonec se rozhodla pro kýbl.

O tom, že existuje něco jako kyblík na koupání mimin, jsem se dozvěděla od mé pokrokové sestřenice (díky, Báro!), která ho používala už před několika lety. Ve chvíli, kdy byl čas nakoupit koupací výbavu, jsem sedla k počítači a začla googlit víc informací o kyblících, protože vaničky jsou jasný.

"Koupací kyblíky pro miminka pocházejí z Nizozemska. Vyvinul je tým pediatrů s cílem ulehčit dětičkám přechod z bezpečí dělohy do úplně jiného, pro ně nového světa."
(zdroj: http://www.mamaaja.cz/ActiveWeb/Article/3263/jak_se_koupe_v_kybliku.html)

To nejdůležitější, co hovořilo v mém případě pro kyblík, je tvrzení, že kyblík miminům svým tvarem, malým prostorem a svislou pozicí připomínají život v břiše, tudíž je koupání tolik nestresuje a nebrečí. Argument jako prase. Všichni přece chtěj mít doma co nejmíň řevu! Další uváděnou výhodou oproti vaničce je to, že kyblík je skladnější (máme fakt malou koupelnu) a má nižší spotřebu vody (a zase ta ekologie!). Další výhody už pro mě při výběru nehrály takovou roli, nicméně pro vás uvádím kompletní seznam:

Uváděné výhody kyblíku oproti vaničce:
  • dítě se v kyblíku cítí jako v děloze = bezpečněji => nebrečí
  • skladovatelnost - kyblík je menší než vanička
  • nižší spotřeba vody
  • voda si déle udrží svou teplotu
  • dítě je v teplé vodě ponořené až po ramena, není nutné ho neustále "ošplouchávat", aby bylo v teple
  • působí proti kolikám
  • když je dítě starší, může v kyblíku sedět samo, nehrozí utopení
Uváděné nevýhody kyblíku oproti vaničce:
  • cena - kyblík je dražší
  • menší jistota při manipulaci, než když máte ve vaničce mimino na ruce
  • ztížený přístup k umývání kožních záhybů
  • doba používání - obvykle kratší než u vaničky (dítě z kyblíku rychleji vyroste)


"Při správném používaní, napolohování miminka koupání v kyblíku nijak nenarušuje motorický vývoj dítěte. V kyblíku je možné koupat miminka již od narození a to včetně dětí nedonošených. Různé značky kyblíků jsou různě velké, ty menší vydrží zhruba jen do 3 měsíců, větší typy do půl roku i déle."
 (zdroj: https://www.modrykonik.cz/koupaci-kyblik/)


Tolik teorie. A co praxe?
Řev:
V porodnici kýbl neměli, koupání ukazovali ve vaničce, i já pak sama ještě jednou Papoušče koupala. Pokaždé děsnej řev. Na manipulaci s malým miminem ve vaničce jsem nic složitého neshledala. Doma vaničku nemáme, jen kýbl. Poprvý řev. Podruhý jsme malýho zabalili do velké pleny a i s tou ho ponořili, pěkně pomaličku, do kyblíku. A světe div se, Papoušče ani nepíplo! Zabalené v pleně se šlo koupat ještě jednou, zas pohodička. Pak jsme to zkusili bez obalu ... A zase klid! Papoušče tedy v kyblíku brečelo jen jednou, poprvé, možná i proto, že jsme ho tam šupli moc rychle.






Manipulace s dítětem:
Co se týče držení mimina, vyšla mi vanička i kyblík nastejno. Teď, když už je Papoušče větší a udrží hlavu, je kyblík v tomhle směru jednodušší, protože tam drží samo, nemusím ho nijak podpírat. Horší je to s možností umýt všechny záhyby, tam vítězí vanička. Jak je totiž dítě v kyblíku dost zkroucený, hůř se mejou třeba faldy na nohách a obecně všechno od pupíku dolů.






Manipulace s kyblíkem:
Naprosto jednoduchá a vhodná i pro mámy, který nemaj vypracovaný bicáky. Vody v kyblíku není moc, kyblík je sám o sobě lehký a malý, takže kdokoli do něj zvládne napustit vodu a přenést ho tam, kam potřebuje. Navíc se vleze i do malých prostor. My třeba koupem na stole v obýváku.

Kolika/prdy:
Papoušče na nic takového netrpí, je ale pravda, že po koupání často proběhne ještě sračinec (naše označení pro kadění), jednou se mi malej dokonce posrandil i přímo v kyblíku (fůůůůůůj). Věřím, že pokud by dítě bolelo břicho, bude mu v kyblíku dobře. Vám by určitě taky dělalo dobře, kdybyste si v takovém stavu sedli do teplý vody, no ne?

Pořízení kyblíku:
Kyblík se dá koupit buď nový v obchodech s dětským zbožím nebo na netu, stojí cca od 350 Kč do 700 Kč, záleží na značce. Pro představu, vanička se dá nová pořídit už od cca 150 Kč. Já se rozhodla pro kyblík Shantala od rakouské firmy Popolini, protože oproti ostatním by měl být větší, a tedy i dýl vydržet. Nový stojí kolem 600 Kč, já koupila použitý přes mobilní aplikaci Letgo za 300 Kč a jsem s ním naprosto spokojená.

Velikost:
Zatím se do našeho kyblíku Papoušče vejde, aktuálně jsou mu 3 měsíce, váží cca 6 kg a místo tam ještě má.



listopadu 12, 2017 / by / 0 Comments

Žádné komentáře:

Okomentovat