Post Top Ad

neděle 17. prosince 2017

Běžný den čtyřměsíčáka


Často si říkám, jestli je normální, že mi dítě stále ještě většinu dne prospí. Nebo jestli je normální, že vydrží vzhůru tak hodinu, hodinu a půl. Po konzultaci s pár kamarádkama, co maj taky děti, jsem dospěla k názoru, že každý dítě je jiný a že normální je asi tak všechno. Hlavně, když dítě prospívá.

Abyste měli představu, jak vypadá běžný den 4měsíčního mimina, sepisuju, jak vypadá den doma u Papouchů:


Papoušče vstává mezi 7:00 - 8:00. Občas vydrží i do půl 9, ale většinou je vzhůru tak kolem té půl 8.
Pokud není nakojené, dám mu jíst a pak jdem na přebalovák sundat noční (zatím ještě jednorázovou) plínu. V noci už nepřebaluju, není to nutné, jedna plína mu v pohodě vydrží.

S holou prdelí si chvíli povídáme, pak nasazuju novou plenu (většinou látkovku) a jdem vzbudit do ložnice tátu.

Tam nechávám kluky na pospas svému osudu. Říkaj tomu pánská hodinka. Buď si celou dobu hrajou a povídaj nebo oba ještě na chvíli vytuhnou. Já mezitím udělám snídani sobě a většinou i partnerovi s sebou do práce, vyčistím si zuby a tak.

Cca kolem 8:30 - 9:00 jde partner do práce. Když ještě Papoušče ten den ráno necvičilo, dáme pár cviků Vojtovky a pak relaxujem. Když cvičilo, sednu si s ním do kojícího křesla a relaxujem hned. U toho Papoušče většinou usne.

Dopolední papouščí spánek trvá cca od 10:00 do 12:00. Spí sám ve svém pokojíčku v postýlce. Já využívám tenhle čas většinou k uklízení a vaření. Měla bych ho víc využívat pro psaní na blog, co? :)

Kolem oběda se Papoušče budí hlady. Neni to zrovna praktický, že se budí zrovna v ten čas, kdy bych se chtěla taky najíst, často tedy obědvám už třeba v půl 11, abych byla najedená a připravená věnovat se malýmu.

Po obědě si zas hrajem, povídáme, cvičíme, tulíme se. To trvá cca hodinu až dvě.

Odpoledne Papoušče zase spí, a to opět cca 2 - 3 hodiny, nicméně pokud se jde ven (jakože ven s ním chodím opravdu skoro každý den, i když je hnusně), tak je schopnej v kočáře dát i 4 hoďky. Když spí doma, tak opět v postýlce ve svém pokoji. Je schopnej tam v pohodě usnout sám. Jen ho pohladím, popřeju sladký sny, odejdu a během 5 minut je tuhoš.

K večeru přichází opět kojení, cvičení, hraní, tulení, přebalování ... Prostě sled stále se opakujících rutinních událostí.

Jakmile přijde domů partner, okamžitě mu Papoušče šoupnu na hraní a tulení a já většinou opět uklízím a vařím, případně řeším něco na compu.

Když je koupací den (nekoupeme Papoušče každý den, jen cca jednou za 3 dny), připravíme společně s partnerem lázeň (kyblík, kam kápneme trochu dětského oleje) a společně malýho vykoupem. Společně znamená, že jeden koupe a druhej asistuje, případně prostě jen kouká nebo dělá fotky.

Cca kolem 19:00 přichází čas vybíjení nashromážděné energie. Papoušče ožije, mrská všema končetinama, směje se, chce si hrát a povídat. Od táty chce nosit po bytě v poloze "sedačka" (já vím, měla by se používat až kolem 6. měsíce věku, ale nic jinýho na něj často nezabírá!). V tuhle dobu mu musíme věnovat 100% pozornost, hrací dečka, koukání na pohádku nebo čtení pohádky ho moc neuspokojuje. Potřebuje prostě řádit.

Poslední dny se nám daří Papoušče unavit tak, že kolem 21:00 usne v náruči (musím ho v náruči uspat, v tuhle chvíli sám v postýlce neusne). Ještě to ale neznamená úplný konec. Ve 21:30 proběhne tzv. check - Papoušče vyplivne dudlík a přitom pootevře očko. Když zjistí, že je v pokojíku samo, začne se ozývat. Musím rychle přiběhnout, vrátit dudlík do pusy, znovu pohladit a popřát dobrou noc. v 10:00 se většinou Papoušče znovu vzbudí, to už ale jen na kojení, u kterého usne a najíždí tak na noční spánek.

V noci se mi dítě stále ještě budí. Zajímavé je, že od porodnice se toho moc nezměnilo - o jídlo si říká pořád cca každé 3 hodiny. První vzbuzení tedy proběhne kolem 01:00, další mezi 03:00 - 04:00 a pak záleží na tom, v jaké je malej pohodě. Když je dobrej, vzbudí se až cca kolem 06:00. Když má třeba rýmu jako teď, vzbouzí se pak klidně i každou hodinu a půl. Od těch cca tří až čtyř hodin už není jeho spánek tak hluboký. Vím to, protože s prvním nebo druhým nočním kojením se přesouvám od partnera z ložnice do své postele u Papouščete v jeho pokojíku a jako správnou matku mě budí jakýkoli zvuk vydaný z té malé bezzubé pusiny. Super je, že v noci se malej vzbudí opravdu jen na to mlíko, u jídla vždycky usne, já ho dám zpátky do postýlky a chrní se dál. Takže i když vstávám každé 3 - 4 hodiny, vlastně se celkem v pohodě vyspím :)



Jinak malej moc nebrečí, v noci vůbec, to vždycky začne jen tak pokňourávat, přes den brečí jen když se vzbudí z dlouhého spánku a zjistí, že má neskutečnej hlad. Do teď jsme tedy bojovali s večerním brečením, i to už jsme ale vychytali, když jsme zjistili, že ten malej satanáš potřebuje večer řádit a ne jít spát v 7 hodin :-P A taky že na usínání potřebuje fakt klid, v restauraci nebo při lidském hovoru prostě neusne (tudíž ani při čtení pohádek).

Když na to tak koukám, tak musím uznat, že ten náš běžný den je vlastně docela pohoda. Jak je tedy možné, že mám doma furt takovej bordel, rozhodně neni každej den navařeno a často večer já i partner padnem na držku hned potom, co uspíme malýho? Někdo nějaké vysvětlení? A jak to máte doma vy?


prosince 17, 2017 / by / 2 Comments

2 komentáře:

  1. Jen si to pěkně užívej ten přehled a pravidelnost :) S dvěma dětma už to tak jednoduchý není. Nebo aspoň já to tak nemám. Malýmu budou 3 měsíce. Vůbec nemám přehled jak se přes den budí, kolikrát kojim atd. Jediný co vím, že od 19 do 24 hod. bývá tak nějak vzhůru během té doby se někdy i dvakrát nají a pak spí, až do 6 bez jídla. Den vypadá tak, že ho nakrmim, když se vzbudí buď usne nebo je s námi v obýváku v křesílku nebo na dece a hraje si. Já se věnuji Eli. Hrajeme si když je Eli ve školce nebo večer, když Eli spí a nemusím se zrovna učit nebo smolit nějaký referáty. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvě děti musí bejt mazec, v tuhle chvíli si to nedokážu vůbec představit! A ještě k tomu smolit referáty nebo se učit?? Nic pro mě! Stačila škola s prací dohromady. Máš doufám alespoň nápomocnýho chlapa doma?

      Vymazat