Post Top Ad

čtvrtek 28. prosince 2017

První Vánoce ve třech


Je 28. 12., tedy po Vánocích, venku je úplně bílo a pořád se sype další sníh, přítel i Papoušče spí (aktuální čas: 9:23), tak můžu sepsat, jak vypadaly první Vánoce jakožto novopečená rodinka.

Štědrý den

Posledních asi tak 15 let chodíme každý rok na Štědrý den na koktejl. Začalo to jako tradice mezi mnou, bráchou a tátou (naši jsou rozvedený). Postupně se k naší trojce začali nabalovat další lidi, až se z naší malé trojky stala asi tak dvanáctka. Ani letos jsme koktejl nevynechali. V 11 dopoledne se sešlo jádro v restauraci Potrefená husa v Plzni. Personál byl moc milý a vstřícný i k matce s kočárem.


Papoušče cestou usnulo (cca 45 min pěší chůze). Myslela jsem si, že vydrží spát alespoň další 2 hodiny. Chyba lávky! Jen co jsem ho zaparkovala v hospodě vedle stolu, vzbudil se. Naštěstí ale neřval, jen pozoroval okolní ruch.


To mu vydrželo asi tak 20 minut. Pak jsme ho vyndali z kočáru a rozjel se kolotoč chování a hraní. Ještěže strejda i děda maj tak kladnej vztah k dětem! Já si alespoň mohla dát v klidu pivo :)


Musím říct, že Papoušče bylo miliónové, protože vydrželo bez náznaku řevu cca 2,5 hodiny. Pak jsem ho nakojila a když bylo vidět, že chce spát, oblíkla jsem ho a vyrazila s ním ven, protože v té totálně plné hospodě by fakt neusnul. Věřili byste tomu, že tak strašně moc lidí chodí na Štědrý den do hospody?
Stačilo asi tak 5 min v kočáře a byl tuhej, takže jsem se cca po 10 min vrátila zpátky do lokálu, kočár nechala zaparkovanej venku na terase, kam bylo z našeho místa i vidět, a užívala si společně stráveného času s rodinou a bez dítěte!Takhle to Papoušče vydrželo až do 16:00, takže paráda! I sklenku sektu jsem si z té samé radosti a svobody dopřála!

Doma po kojení si malého vzal táta, hodinu ho zabavil, abych já mohla připravit štědrovečerní večeři. V 17:00 jsme zasedli ke stolu, udělali pár dokumentačních fotek a snědli porci řízku se salátem. Letos poprvý jsme udělali i kapří, byl ale pěkně hnusnej. Tuhle disciplínu asi nechám raději na mé mámě. Papoušče jsme na večeři hodili do košíčku k našemu stolu a zabavili ho balícím papírem a hrající plyšovou rybou (tématicky k tomu kaprovi).


U stromečku už byl malej trochu nerudnej, zřejmě chtěl zas spát. Upoutali jsme jeho pozornost svítícím stromkem s prskavkama a taky dalším balícím papírem, který se ukázal jako top hračka letošních Vánoc :D


Papoušče od nás dostalo nějaký hadry a dřevěnýho závěsnýho papoucha, kterýho jsem ukazovala na Papouchovo Instagramu ve stories.


Nijak jsme to s dárkama pro malého nepřeháněli, stejně z toho letos ještě nemá rozum. Navíc určitě dostane další věci od příbuzných.

Po té chvilce klidu strávené ve třech, poprvé jako rodina, jsem se já s Papouščetem přesunula k mé mámě a táta k jeho rodičům. Cestou v autě Papoušče samozřejmě hned usnulo. Dalo si tedy svých dvacet, aby pak bylo u mámy na druhé večeři opět vzhůru. Tam ho naštěstí zabavil strejda, kterej je do něj jako ďas, překvapivě! Další rozbalování dárků, Papoušče zas nejvíc zajímal balící papír a pak klasicky televize. Ještěže tam takhle o Vánocích běží pohádky!

Cca kolem 21:00 se Papoušče rozhodlo jít spát, lehla jsem si s ním tedy vedle do místnosti, během cca 10 minut ho uspala, abych se následně vrátila k mámě, babi a bráchovi do obýváku. Bláhově jsem si myslela, že už Papoušče najelo na svůj noční spánek. Dalo si opět jen dvacet a už mě zas volalo, abych ho vzala mezi lidi. Další kolo hraní nás tedy neminulo.

Abych to vysvětlila, Papoušče o Vánocích najelo na prázdninový režim spánku, což v praxi znamená, že si jde lehnout kolem půlnoci a vstává kolem oběda (s buzením na kojení).


První svátek vánoční

Na oběd se chodí tradičně k mému tátovi. Měli jsme tam dorazit na dvanáctku, jak jsem ale napsala výše, prázdninový režim papouščího spánku je trochu posunut, takže návštěva začla reálně až ve 13:00.


S tím musíte počítat. Jakmile máte dítě buď vy nebo někdo, koho zvete na návštěvu, nikdy nic nezačne na čas :)

U táty doma se o Papoušče zas měl kdo postarat, takže rodiče se mohli v klidu najíst (ať žijou řízky!).



Balící papír opět zabral skvěle. Papoušče vydrželo zlaté až cca do 15:00, kdy jsme ho odložili vedle do místnosti na spánek. Vzali jsme s sebou hlubokou tašku z kočáru, ve které mohlo krásně spát. Dalo si asi tak 45 min a už zas mohlo řádit!

Cca kolem 17:00 proběhl přesun autem na další návštěvu. Jelikož je malej zvyklej na mnohem více spánku přes den, tak v autě v sedačce vytuhlo a takhle nehybné a tichoučké zůstalo až do 20:00. Všichni čekali, kdy se ten rošťák konečně vzbudí, aby si ho mohli užít, a on jako by to vycítil, tak ne a ne procitnout :D A když už konečně otevřel oči, spatřil všechny ty lidi okolo, který se na něj vrhli jak hejno much, a logicky začal brečet. Pozornost od mnoha lidí najednou se mu nelíbí. Tuhle teorii jsme si potvrdili i další den na další rodinné návštěvě.

Druhý svátek vánoční

Jen co se Papoušče vzbudilo, zabalili jsme ho do kombinézy a vyrazili směr druhá babi. Malej měl od rána dobrou náladu, v autě čučel z okna a byl hodnej. Doufali jsme, že mu ta dobrá nálada vydrží celej den, protože jsme zapomněli doma dudlík a on je zvyklej s ním usínat ... Moje máma se div neskácela k zemi, když zjistila, že je malej bez dudlíku. Dokonce nás pro něj posílala přes celý město domů! To jsme odmítli s tím, že to prostě holt dá bez dudlíku a basta. A takyže dal! Usínání teda bylo krapítek krkolomnější, nicméně táta si poradil a uhoupal Papoušče v autosedačce i bez dudlíku. A sám sebe taky uhoupal až ke spánku :D

Odpoledne jsme vyrazili na další, tentokrát už poslední rodinnou návštěvu. Doufali jsme, že bude Papoušče ještě spát, nicméně při přesunu do auta se vzbudilo. Naštěstí opět s dobrou náladou, celou cestu autem se smálo na všechny kolem. Na návštěvě se na něj všichni zas vrhli, což se mu nelíbilo, takže jsme ho šli uklidnit do tichého pokoje. Cca hoďku pak vydrželo, ale kolem 17:00 už jsme museli vyrazit směr domov. V autě trochu peklo, Papoušče celou dobu řvalo. Mělo hlad.

Doma jsem malého nakojila a v tu chvíli bylo zpátky zas to hodné, usměvavé mimino. Ještě by teda mohlo chodit spát dřív než v 0:30 :D

Poznatky:
  • Díky návštěvám má Papoušče trochu rozhozený režim, jsem zvědavá, jak ho srovnáme.
  • Velké množství lidí mu nevadí, pokud se na něj všichni najednou nevrhnou jak na lep. Lepší je, když se mu věnuje vždy jen jeden člověk a ostatní si ho nevšímají nebo jen zdálky pozorují.
  • Nejlepší hračkou prvních Vánoc se stal bezesporu balící papír.
  • Vánoce s dítětem mají zcela nový rozměr - dostáváte totiž dárky i pro dítě a vzhledem k tomu, že samo je ještě rozbalovat neumí, je to na vás! :) Jakou já měla radost z té velké oranžové tatrovky!

Tak přejem takhle pohodový Vánoce všem i do dalších let!


prosince 28, 2017 / by / 0 Comments

Žádné komentáře:

Okomentovat